top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #147. Första världskrigets långa skugga

Äntligen måndag! , vilket inte bara ger ett nytt avsnitt utan även extramaterial.


Vi drar igång med att helt enkelt lista lite favvo-krigsfilmer/spel/musik från första världskriget. Detta blir på intet sätt en uttömmande lista. Passa på över julledigheten att mysa/gråta/förfasas över följande kulturella alster:

  • Valiant Hearts – tv-spel

  • 1917 (film - underhållande!)

  • Battlefield 1 – Bra. Jäkla. Skit.

  • På Västfronten Intet nytt (boken, alternativt filmen från 30-talet. Personligen tyckte jag att netflix-filmen från i år var lite meh)

  • Johnny got his gun. Varning: jag började läsa den här när jag var tretton. Var tvungen att lägga den ifrån mig i typ fem år innan jag orkade läsa klart den. Sinnesjukt tung. Metallicas låt One baseras på boken.

  • 1914 - bok av Jolo. Passa på att läsa när en av Sverige bästa pennor ever tar sig an första världskriget. När jag pratat i podden och framför folk om den smälla i dörrar-fars som är upptakten till vk1 har jag lutat mig tungt mot denna Jolo.

Omslaget av JOLO av Jan Olof Olsson 1914
När jag pratat i podden och framför folk om den smälla i dörrar-fars som är upptakten till vk1 har jag lutat mig tungt mot denna Jolo.


Lägger In Flanders Field här. Om du undrar vad du ska tatuera in på ryggtavlan.


 In Flanders Fields
In Flanders Fields, the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie,
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Målningen Meissonier Friedland 1807
Titta! Lite ärorikt tavelkludd som i högsta grad symboliserar 1913-års syn på krig. Hur påverkade första världskrigets industrikrig det månntro?

Svartvid målning med tyskar i gasmasker som slår och klöser sig fram
Blev lite mörkare va?

Flera målningar som skildrar krigets fasor
Om ni tycker att det här känns 40k är det för att det är det. Första världskriget är det som har gett oss som civilisation begreppet "grimdark"

Elizabeth Thompson Calling the Roll After An Engagement Crimea
Såhär skildrades förlust och stupade innan kriget.

Målningen Scotland forever av Elizabeth Thompson
Mer brittisk pre-vk1-fantasier.

Målningen The 28th Regiment at Quatre Bras av Elizabeth Thompson
Mer brittisk pre-vk1-fantasier.

Redaktionen bjuder på tre låtar till dagens soundtrack.

Vi hoppar tillbaka till konsten igen.


John Singers Gassed. Målades 1919
John Singers Gassed. Målades 1919. Eftersom konstkritiker inte är en skyddad titel skulle jag vilja påstå att detta verk är typiskt för dem som skapades i övergången från 1913-års syn på krig till den mycket mer surrealistiska fruktansvärda anti-krigskonsten jag delat tidigare. De varma färgerna, kamratskapen, det implicita hjältemodet mm.

Hela storyn om hur det kommer sig att vallmon blev en symbol för brittiska imperiets veteraner i allmänhet och första världskrigsveteraner i synnerhet.


I Frankrike är det istället "Le bleuet" – blåklinten – som gäller:


Tillbaka till filmerna:


Den kända stridsscenen ur På västfrotnen intet nytt (1930). Skulle säga att den är chockerande våldsam med tanke på hur länge sen det var som man spelade in den här filmen:Dessutom: slaget om Ant Hill ur Paths of Glory:Första vk1-filmen ever: Chaplins Shoulder Arms. Alltså: en komedi gjortd 1918 (!) Hela filmen:
Menin Gate i Ypres i Belgien. Britterna får rättmätigt med skit för många saker, men man kan inte anmärka på deras sätt att ha hedra sina stupade. Mäktigt och vacker.


"Hence every evening at 20:00, buglers from the Last Post Association close the road which passes under the memorial and sound the "Last Post". Except for the occupation by the Germans in World War II when the daily ceremony was conducted at Brookwood Military Cemetery, in Surrey, England, this ceremony has been carried on uninterrupted since 2 July 1928."

Respekt.


Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 58st patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

246 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page