top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRA MATERIAL #157. Slaget om Hürtgenskogen 3: slagets monumentala grisighet

Det är ju grisigt det här med Hürtgen va, så extramaterialet till dagens avsnitt är inte av Sankt Conrad given, men jag tänker vi gör ett försök, pga. you're worth it.


Karta över striderna om Hürtgenskogen
Med Düren på högerkanten kan ni få en uppfattning om ungefärlig plats för själva skogen, sedan skedde ju obeskrivligt grisiga skogsstrider framförallt söder om detta område under samma tidsperiod också. Bildkälla: Wikimedia Commons

Google maps terrängkarta över Hürtgenskogen
Samma område idag från google maps med terräng: observera att det är blött och kuperat samt att på båda sidor om gränsen har vi rätt feta naturskyddsområden = pissig terräng att kriga i.

Försökte hitta en verkansförevisningsvideo från vad ksp gör mot skog, men kammade noll: lita på mig när jag säger att även beskedliga mängde 5,56 fäller rätt kralliga träd, vilket gör att det snabbt ser ut som att en full skogmaskinsförare röjt runt där.diagram över tyskarnas ersättningssystem
Appropå stridsförluster och vilket ersättningssystem som gjorde bäst ifrån sig. Först det tyska. Observera trögheten i förlusthanteringen, framförallt pga. 60-dagarsregeln.

Diagram över USAs ersättningssystem i Hürtgenskogen
Sedan det amerikanska, där förluster omedelbart rapporteras in och förstärkning skickas. JA det är USA med alla mannskapsmuskler som det innebär, men det är också rationellare utefter förutsättningarna.

Kurvdiagram över strids effektivitet
Lite om utmattning nu då. Detta är alltså inte det vi idag skulle kalla PTSD (även om det kan vara en beklaglig effekt av det), istället ligger det närmare att kalla det psykiatrisk kollaps, alternativt att nervsystemet ger upp. Du blir för trött. Du orkar inte ta skydd för artilleri, som vi nämnde i avsnittet.

Kurvdiagram över stress i förhållande till belastning
Här en högst civil kurva som säger samma sak.

 
Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 65st Patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page