top of page
  • Skribentens bildKrigshistoriepodden

EXTRAMATERIAL #153. Slaget om Hürtgenskogen 1: amerikanerna

Extramaterialet till avsnitt 153 är rätt spritt Vi börjar med Operation Torch, alltså typ USA:s inträde i ETO på landbacken (även om Nordafrika inte är Europa. Men du fattar.) Eh, lite av en läroprocess kan man säga.Inleddes med en smälla i dörrar-fars där de vichy regimens flotta skulle oskadliggöras, och de västallierade hade fått för sig att ett hundratal "kommanosoldater" kan lösa allt. Hilarity ensues.

Leder fram till Kasserine Pass som är jobbigt för amerikanerna och en totalt oviktig taktisk seger för tyskarna. Faktum är att den tyska stridsplanen hade väldigt likartade mål och svagheter som Ardenneroffensiven: med en vänsterkrok skulle man driva fram till havet och skära av och förinta alleriade förband. Logistik? "Det löser vi löpande, framåt gossar!"


Slaget om Kasserine Pass karta med pilar som visar trupprörelser..
Slaget om Kasserine Pass. Källa: Wikimedia Commons

Vi nämner ju McNamaras Morons i programmet, vilket var en moralisk och militär katastrof.

Du tar stackars individer som idag skulle klassas som förståndshandikappade och kastar in dem i strid. Hur går det? Ja de är livrädda, utsätter sig själva och sina kamrater för onödig livsfara samt blir förluster och stupade i hög omfattning.


Efter vk2 – då man experimenterade med att rekrytera individer med låg IQ – kom man fram till att 80 i IQ var lägsta godtagbara för att kunna lösa någon som helst uppgift i hela amerikanska försvarsmakten. Då pratar vi om att det fanns/finns befattningar som går ut på att trycka på en knapp när en lampa lyser. Den bästa artikeln jag hittade om begränsningarna 80 i IQ sätter upp är från human rights watch, så bedöm själv.


DoD (Department of Defence) latjade också med sina dumma program under vk2 – Army Specialized Training Program var ett sådant. Var tänkt att öka inflödet av officerare och tekniska specialister. Lovvärt, men problemet var att detta också sög ut folk som skulle gå mot stridande befattningar, och där de kom tillbaka (efter lång) tid med någon som varken var hackat eller malet: de hade viss teknisk förståelse genom att de gått kurser på college – men kurserna var för korta för att de skulle kunna bli motsvarande systemtekniker, och den “gröna” markstridsdelen av deras utbildning var för kort för att de raskt skulle kunna bli officerare eller underofficerare. Lite som Försvarsmaktens aspirantutbildning (per kräks under skrivbordet).

Red Ball Express var ett sånt där logistiskt trolleri som inga krigsfilmer görs om men som faktiskt vinner krig – eller åtminstone gör dem betydligt kortare.

Haha, dem har faktiskt gjort en film om det! Såklart heter den Operation 'ilexpress' på svenska. Alltså med enkla citattecken i filmtiteln. But why? 6,3 på imdb, ändå bättre än jag trodde. Sidney Poitier är med, så så kass kan den verkligen inte vara.


Till sist lite smått och gott från hur man tillverkar förband och soldater i soldatfabriken USA.


Lista på utblidningskrav på soldater i USA under andra världskriget
Alla ni krigsmän i uniform därute kommer givetvis lusläsa detta och jämföra med dagens vpl-utbl.

1942 års "kursplan"
1942 års "kursplan"

Tidslinje för utbildning av division 1943
1943 års kursplan. Betydligt mer pangpang och gröntjänst. De allra flesta amerikanska divisioner var klara redan 1942, och så här byggde man dem.

Jämför med att vi bildade 1. divisionen 2022 och att den inte är klar än. Det var kanske taskigt. Kan mycket väl vara så att det är brigaderna under som inte är klara än.


 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 63st Patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!


94 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page