top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #155. Slaget om Hürtgenskogen 2: tyskarna

Nu när du har hunnit smälta måndagens avsnitt om tyskarnas hittepån och "organisation" i Hürtgen tänkte jag att det är dags för lite extramaterial kring något jag vet att du väldoftande lyssnare har trånat efter: organisationsscheman och militärbyråkrati.Vi börjar med toppen: tyskarnas maximala antalet Wherkries (ung. militärdistrikt)


Karta över tyskarnas militärdistrikt
Observera att den östliga inte har ett nummer utan beteckans G.G, alltså typ "Generalguvernat"

Sedan har vi den fullkomligt solklara org. skissen över hur Erzatsheer var organiserad.


Organisationsschemat för Erzatsheer
Ett under av tydlighet.

Där ser ni även namnet Fromm, känd från min prata och Valkyria.


Tom Wilkinson
Tom Wilkinson. Eftersom jag är ett stort Batman-head så kan jag meddela att han gjort den bästa porträtteringen av Carmine Falcon ever.

Hur rör sig då soldater?

Ja, liksom alla byråkratier ter det sig kanske inte helt logiskt för individen. Eller för oss betraktare utifrån heller. Orden "reserv-" och "ersättning-" dyker upp ofta.


Schema för hur soldater rörde sig mellan reservarmén och fältarmén
"Wehrmeldeamt" är vad jag förstått det benämningen på ett litet upptagnings/rekryteringsområde, i detta exempel i Hannover.

En kort not om det här med tyskarnas mobiliserings-"vågor" (Welle)

De gav otroligt varierande resultat. I avsnittet sågar jag dem allteftersom, men de taktiska lärdomarna tyskarna tar under kriget påverkar såklart organisationerna positivt. Till exempel tror jag att den kontinuerliga minskningen av "byråkrater" i skyttediv. inte är något odelat negativt. Sedan tror jag inte att det är något slump att antalet Medeltunga Bandmatade Kulsprutor ™️ ökar (förutom en underlig dip vid den fjärde vågens division).


Allt detta är som sagt på pappret i Berlin typ. Hur såg det ut i verkligheten?

Ja, i Hell in Hürtgen Forest så får vi följa 22. amerikanska infanteriregementet: alltså en formation på typ 3000 man. Vi får lära oss allt om dess historia, utrustning, utbildning mm. etc. Det skulle då vara pedagogiskt att på motståndarsidan visa upp det tyska regemente som de stred emot, eller hur? Men det låter sig inte göras, för senhösten -44 befann sig Wehrmacht i fritt fall och allt kastades in, gjordes till Kampfgruppe, utraderades, gavs ny beteckning, förstärktes hjälpligt, roterades ut, kastades in, led svåra förluster mm.

Detta fick alltså vara 22. regementets motståndare:

Sida ur bok som visar hur rörigt det var på tyska sidan
Just det: en fakking kår! För det var bara på kårnivå som det var någon form av statisk organisation på plats: allt annat byttes ut på den lilla, lilla del av slagfältet där 22:an stred.


 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 64st Patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page