top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #173. Vietnamkrigets långa skugga

God dag kära lyssnare! Vi sparkar igång veckans extramaterial med lite spel som jag har för mig att jag inte hann nämna i avsnittet.


En satans bubblare som får sankt Conrads mustach att korva sig: det finns en hel del bra vietnamspel, MER än bara den där bana i Black Ops där man överlever en NVA-zerg rush på en firebase.Viet-Cong gjordes av tjeckiska Pterodon, vilket bevisar återigen att central- och östeuroper är bäst på stämning i spel (CD Projekts Whitcher) Det är en sånt där spel jag aldrig hade hört talas om innan Mattis droppade det i försnacket: yxig grafik på det där tidiga 2000-sättet, men handlingen känns fräsch: istället för att göra ett vk2 spel i djungeln, med massiva slag, en massa pansakrigsvagnar etc, så spelar du i Vietcong som en SF-seargenat som mest smyger runt och sniprar NVA i bergen. Gillart.Sedan kommer vi till en spelserie jag aldrig trodde att jag skulle lovorda offentligt: Arma 3. För den som inte vet vad Arma är: det är en storskalig militärsimulator”spel” vars USP är gigantiska kartor med massa vapen och fordon. Känns inte så 'Nam för mig vid första anblicken.

MEN just deras DLC SOG Paririe Fire utvecklades tillsammans med SOG-veteraner, så till den milda grad att man har lånat utrustning som de faktiskt använde, scannat den så att den går att använda i spelet (!) På samma sätt har de lagt upp uppdragen: oerhört realistiska (såklart till en gräns dock) Till just den DLC:n har man dessutom hottat AI:n så att man kan leda sin grupp på en smakfullt sätt.Allt det här får mig att tänka på vilka möjligheter vi först nu har med att använda just spela för att komma nära historien. Det behöver inte nödvändigtvis vara VR, kan bara vara en slags gritty realism. 


 Vad finns inte när det gäller spel som utspelas under Vietnamkriget? Ja, såklart, det vietnamesiska perspektivet. ELLER? 

Låt mig presentera 7554 Från 2011 av den vietnamesiska studion Emobi Games – dock utspelas den under den “franska fasen” (alltså kriget i indokina). Därav det knasiga namnet: 7554 : 7 maj 1954 var då den franska garnisonen på Bien Dien Phu besegrades, och spelet utspelas under exakt hela kriget, men med nedslag som har år emellan sig. 

Spelmekaniskt är det som en tidig COD, med markörer som visar “granaten är här!” osv. 

Vietnamesisk tal och text on-screen men med engelsk textning som är... eh, “entusiastisk” Undertiteln är såklart "Glorious Memories" för du kan inte göra något kommunistiskt utan att ha med ordet "glorious".
Den kulturella karta över USA som jag nämner i avsnittet.

Detta är högst rimligt om man tänker på att landet är stört stort och har väl närmare 400 miljoner invånare. Här hittar du kartan.


Hela "are we the baddies"-sketchen. Genialisk!


Martin Sheen är full på riktigt och krossar spegeln – återigen på riktigt. Betedde sig helt urballat, men Coppolla ba "fortsätt rulla!"
 

 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?


Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 74st Patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

162 visningar0 kommentarer

Kommentarer


bottom of page