top of page
  • Skribentens bildMattis Bergwall

Recension: Framtidens fjärrstyrda krig

Uppdaterat: 28 aug. 2023

Den här gången recenseras Framtidens fjärrstyrda krig av Paul Scharre. Bokens syfte är synnerligen intressant: att utforska hur mycket makt världens krigsmakter ger till autonoma system och i vilken grad maskinerna själva får avgöra när en dödlig vapeninsats ska initieras. Med andra ord är temat Terminator: Rise of the Machines.


Framtidens fjärrstyrda krig är tråkigt nog en djupt frustrerande bok. Det man (eller i varje fall jag) vill ha är snärtigt skriven undergångsporr som visar att i Pentagons djupaste, mest hemliga delar så finns redan Skynet. Så är dock inte fallet. Författarens svar på nästan alla frågor om autonomi och framför allt om helt autonoma system är i regel "kanske", "om några år", "i framtiden ...". Boken pekar alltså på en möjlig (kanske rentav trolig) riktning för framtidens krig, men kan samtidigt inte leverera någonting definitivt. I stället redovisas framför allt vaga och rätt tekniska utvecklingslinjer som om allt skiter sig (eller löser sig?) kan leda till väpnade konflikter som utkämpas utan människor, men med maskiner.


Framtidens fjärrstyrda krigs tekniska karaktär gör den till rätt tungrodd läsning och detta förvärras av att boken är rätt ostrukturerad. Exempel kommer och går oavsett vad ett kapitel heter. Man kan i ena stunden läsa om sjömålsrobotar för att i nästa hamna i finansvärlden och sedan vara tillbaka på sjömålsrobotarna. Det blir ibland lite virrigt.


Detta förvärras av att författaren skriver torrt, men ändå slänger in sig själv lite titt som tätt ("Jag beslutade mig därför för att kontakta överste Blast Hardcheese, kapten Slate Slabrock och major Big McLargeHuge för att få deras syn på det hela..."). Detta är ett anslag som journalister ofta anammar i böcker och ett som jag personligen finner störigt.


Så summa summarum är Framtidens fjärrstyrda krig en bok som ställer många intressanta frågor, men som tråkigt nog inte kommer med särskilt många definitiva svar. Förmodligen beror detta på var vi befinner oss i utvecklingen; dvs. att det ännu inte går att säga särskilt mycket definitivt om framtidens krig. Allt gnäll till trots så ska Framtidens fjärrstyrda krig vara den bästa boken i ämnet så om du är intresserad av autonom krigföring så är det likväl förmodligen den här boken du ska läsa.


‪5/10Omslaget av boken


119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page