top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

Världens största signalslagfält

Uppdaterat: 30 juli 2023

Arktis brännpunkten i osynligt krig

Jag bara älskar våra nördiga skribenter som med tondövt fokus levererar texter om ämnen som jag aldrig hade kommit på tanken att doppa tårna i. I denna artikel är det ubåtsentusiasten Bo Gustafsson som berättar för dig allt du inte visste att du behövde veta om Kanadensisk signalspaning – och den raska militariseringen av Arktis. Go Bo!


CSE, Communication Security Establishment, är Kanadas motsvarighet till FRA. Men organisationens valspråk, Pacem Pefore ("Forska för fred") och Comparat et Custodit Nuntium , ("Tillhandahålla och skydda information"), understryker inte hur pass viktigt förbandet är för Kanadas säkerhet…

Kanadas signalspaning, som började blygsamt 1946 med bara 75 anställda, har idag växt ordentligt till 2 200 anställda. Basen där signalspanarna är baserade, Canadian Forces Station (CFS) Leitrim innehåller Edward Drake Building. Det är en toppmodern kontorsbyggnad som kostade en bra bit över en miljard kanadensiska dollar när det byggdes (en av landets dyraste statliga byggnader!). Liksom i Sverige ger statens utgifter inom detta område en fingervisning över förbandets och organisationens betydelse.

Leitrim är skyltat och synligt från huvudvägen. Vägen fick dras om hundra meter från huvudingången, och en jordvall fick anläggas, då förbipasserande bilars elektronik stördes av basens många och kraftfulla datorer (!) Foto: Bo Gustafsson


Av CSE:s anställda arbetar dock bara 1 000 personer på högkvarteret i Leitrim, resten är utspridda på avlyssningsstationer i Massenet, British Columbia, Alert, Nunavut samt Gander, Newfoundland. Slå upp en karta så får du en uppfattning om landets storlek, och vad som krävs för att snappa upp signaler över de ytorna. För det är just vad det gör: Kanadas mycket strategiska läge mot Ryssland gör att de är en mycket värdefull medlem i signalspaningens exklusiva ”klubb”: ECHELON. I det Informations- och övervakningsnätverket (det största som någonsin skapats), ingår förutom Kanada även Nya Zeeland, Australien, USA samt Storbritannien.


Globalt nätverk

Det finns även samarbete med ett antal andra länder, och avlyssningsstationer finns i Brasilien, Tyskland, Indien, Japan, Thailand, Cypern, Kenya och Oman. Man kan ana tonvikten på säkerhetsarbete för organisationen: i anslutning till CSE byggnaden finns CSIS (Canadian Security Intelligence Service) huvudkontor,. Det är motsvarigheten till Säpo, med 2 500 anställda, och bägge organisationerna är del av Försvarsdepartementet i Kanada. Uppgiften för CSE är detsamma som flertalet liknande internationella organisationer: de ska motverka terrorism, cyberattacker, inhämta global information, och övervaka andra extrema hot såsom kidnapping och skydd av datasystem. CSE personal utgörs av många personalkategorier och specialister, till exempel matematiker, dataingenjörer och språkspecialister.

Under andra världskriget var signalspanarna aktiva på olika fronter, inklusive att finna avfyringsramper för tyska V-1 och V-2 raketer. Foto: Bo Gustafsson


En legendar som var verksam vid CSE:s föregångare var dr William T. Tutte. Han var en matematiker och kodspecialist och knäckte Hitlers och nazisternas Lorenz-chiffer under andra världskriget. Detta bidrog direkt till att de allierade vann kriget.

Inne på Leitrim uppmärksammas flera framstående signalspanare från andra världskriget. Foto: Bo Gustafsson.

När det gäller signalspaning så utförs detta på ett annat sätt av det kanadensiska ubåtsvapnet. Båtarna är ute under långa tider, 150–200 dagar, i både Stilla havet och Atlanten. De ordinarie uppgifterna innebär informationsinhämtning, övervakning av örlogsfartygsfartyg och fiskindustrin, kontroll av oljeutsläpp samt förhindrandet av drog- och människosmuggling. Men båtarna används även för speciella projekt, till exempel för att avlyssna undervattenskablar (!). Och till sist kan jag meddela att svensk (och finsk) signalspaning har ett mycket gott rykte i Kanada!

Skribent: Bo Gustafsson

213 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page