top of page

108. Patreonavsnitt: Supermakternas syn på svenska krigsmakten under kalla kriget

108. Patreonavsnitt: Supermakternas syn på svenska krigsmakten under kalla kriget

Ämnen

Logistik, USA, Vapensystem, Sverige, Ryssland (lol)

I vårt mest kaotiska avsnitt hittills går vi – exklusivt för våra Patreons på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt – igenom USA:s resp. Sovjetunionens syn på svenska krigsmakten under kalla kriget. Kaoset beror på att Per spelar in i en jordhåla någonstans i obygden med oklar ljudisolering medan Mattis satsar på att få ett ej anmält planerat strömavbrott alldeles i slutet av podden.

Mattis inleder med att beskriva de två supermakternas syn på den svenska neutraliteten och fortsätter sedan med det som du egentligen är intresserad av; dvs. hur de såg på Sveriges försvarsförmåga specifikt. Utifrån CIA-rapporter och sovjetiska planer drar han den rätt ledsamma slutsatsen att både USA och Sovjetunionen hade en rätt nykter syn på Sverige. Per domderar i stället om hur omvärlden såg på svenska vapensystem, inklusive den ”religiösa upplevelse” som RAF-piloter ansåg det vara att flyga 37 Viggen. Han avslutar med att förklara att USA har vissa industristrategiska fördelar när det gäller att sälja gear jämte Sverige.

Dessutom: Ernst-Hugo önskar livet ur hela Danmark, sovjetiska flottan försöker trycka sig ur Östersjön, Bas 90-systemet som ett uppsälj, USA:s gränslösa hat mot Östen Undén, svenska officerare som tappar fattningen, lågflygningar med flygande stridsvagnar, kränkta ryssar, spionage och mycket mer!

Avsnittskatalog

bottom of page