top of page

142. Patreonavsnitt: Döda utanför strid

142. Patreonavsnitt: Döda utanför strid

Ämnen

USA, Storbrittanien, Ryssland (lol), Logistik, Sverige, Frankrike

I vårt mest fatala avsnitt hittills går vi – exklusivt för våra patroner på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt – igenom ämnet ”dumma sätt att dö i krig”, vilket vi tolkat som ”folk som dör i onödan utanför strid”. Bara lugn vi resonerar lite om det i avsnittet.

Mattis inleder med det han kallar för ”förvåning kring sjukvård”. Det här blir en vindlande resa genom sjukvården under första världskriget och Krimkriget; med fokus på de tråkigheter som uppstår när en sjukvårdskedja förväntar sig något tjog skadefall, men får ta emot några hundratusen. Per kör igenom ont-i-magen-ämnet ”vådabekämpning” (inkl. med artilleri och bombplan), men drar upp stämningen en smula med några sköna skrönor från Afghanistanfälttåget.

Dessutom: Fritz Lang eller Fritz Lange (?), Fredriks kalla vrede över de två näsfnissande puckonas oförmåga till basal matematik, hundratals döda i en övning (!), bedövning vid låramputation som någonting optional, Pers stormangrepp mot enskilda officerare, en känga till Florence Nigtingale, funderingar kring vitaminer och simning, elände och mycket mer!

Avsnittskatalog

bottom of page