top of page

146. Patreonavsnitt: ”Det lamaste hemvärnet” – brännvin och ära med svenska Landstormen

146. Patreonavsnitt: ”Det lamaste hemvärnet” – brännvin och ära med svenska Landstormen

Ämnen

Sverige, Logistik

I vårt mest grundforskande avsnitt hittills beskriver vi – exklusivt för våra patreons på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt – det finaste (utöver 32 Lansen, Bkan och P1) som vi fått för skattepengar: svenska Landstormen.

Mattis har på allvar skapat ett manus som nästan uteslutande består av primärkällor om denna ärorika organisation. Utifrån detta beskriver han Landstormens ”organisation” (grosshandlarmiddagar), ”utbildning” (ytterligt få dök upp ö.h.t.), ”beväpning” (denna crowdfundades i stort) och ”taktik” (”frukta ej fiendens kulor!”). Fram träder en bild av ett slags hemvärn som var väldigt lamt, men rätt fint på samma gång. Plus en massa disponenter, överkonstaplar, drängen Alfredar och grosshandlare. Pers bidrag är den här gången att hänföras över den oförfläckade ära som var Landstormen, samt känna viss avundsjuka över att han själv inte ingick i den.

Dessutom: ofina antydningar om korruption, ”kulspruteinsamlingen”, Henrik Dorsin som kapten Draake, bajonettanfall besegrar kulsprutor i övningssyfte, Anders Zorn räddar Landstormen, basala matematikfel, den stora uppsnäppningen, uppmanad karolineranda, brännvin och mycket mer!

Avsnittskatalog

bottom of page