top of page

84. Patreonavsnitt: Svenska massförstörelsevapen

84. Patreonavsnitt: Svenska massförstörelsevapen

Ämnen

Sverige, Vapensystem

I vårt mest naturvetenskapliga avsnitt hittills så går vi igenom någonting som kräver kunskaper i kemi och fysik – vilket tråkigt nog är någonting som inte erbjuds av Krigshistoriepodden – det vill säga svenska massförstörelsevapen. Eller ja, i varje fall går vi igenom planerna för desamma – exklusivt för våra Patreons på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt.

Per ”jag fick G- i kemi” Wallin inleder det hela med att gå igenom det svenska stridsgasprogrammet. Här får vi möta en slags folkhemsversion av Dr. Doom och följa dennes outtröttliga strävan att ge krigsmakten tillgång till några av de dödligaste (och vidrigaste) substanserna i världen. Mattis ”vad är en isotop?” Bergwall ger sig därefter i kast med det svenska kärnvapenprogrammet; med allt vad det innebär av försök till lågflygande, kärnvapenbestyckade A 32 Lansen, blodtörstiga försvarsutredningar och allmän ”låt oss bara komma igång”-stämning.

Dessutom: räliga beskrivningar av vad stridsgas gör med människokroppen, meningen ”problem för den svenska civilbefolkningen”, apokalyptisk stämning, utredningar och extrem kallsinnighet, A 36 Vargen, (förmodligen) sanslösa missuppfattningar om basal kemi och fysik, planerade anfall mot Danmark, kanslisvenska och mycket mer!

Avsnittet börjar: 07:11

Avsnittskatalog

bottom of page