top of page

86. Patreonavsnitt: De förvaltningstekniska grunderna för upprättandet och bevarandet av den svenska stormakten

86. Patreonavsnitt: De förvaltningstekniska grunderna för upprättandet och bevarandet av den svenska stormakten

Ämnen

Sverige, Logistik, Personporträtt

I vårt mest byråkratiska avsnitt hittills går vi – exklusivt för våra Patreons på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt – igenom de förvaltningstekniska grunderna för upprättandet och bevarandet av den svenska stormakten. Blir det sexigare och mer clickbait än så? Nej, är svaret.

Mattis inleder med att prata om Gustav Vasa och dennes gärning, men inte utifrån kvästa bondeuppror och dräpta danskar; utan snarare utifrån fogdar, jordreformer, folkräkning och annat som får var och en att bli svettig om överläppen. Per fortsätter med att teckna Axel ”utan mig; inget Breitenfeld” Oxenstiernas levnad – med allt vad det innebär av högoktanig kompentens, självlärd briljans och att vara en vandrande kugge för att GIIA skulle få någonting gjort. Slutligen avslutar Mattis med Karl XI och förklarar varför kung gråkappa med sin förkärlek för förvaltning var en avsevärt bättre kung än både sin son och sin pappa (”HERESY!” hör vi mången lyssnare vråla).

Dessutom: unga adelsmäns fylleslag, grå eminenser, #DanmarkLOL, #RysslandLOL, tre personer som hanterar Sveriges skatter, förvaltning som ett vackert ord, en total avsaknad av värjor, hönor på vift, beskattning och mycket mer!

Avsnittet börjar: 05:43

Avsnittskatalog

bottom of page