top of page

96. Patreonavsnitt: Att städa efter ett krig

96. Patreonavsnitt: Att städa efter ett krig

Ämnen

Frankrike, Afrika, Tyskland

I vårt mest vemodiga avsnitt hittills går vi – exklusivt för våra Patreons på nivå medeltung bandmatad kulspruta och uppåt – igenom hur man städar efter ett krig. Det blir kanske inte så garvigt.

Mattis har i den här podden en massa små exempel som sträcker sig från antiken till efterkrigstiden; vilket inbegriper gasgranater som fortfarande fungerar utmärkt hundra år efter att de avfyrats, vargar och korpar som slagfältets dammsugare, enorma mängder lik som måste forslas undan, ett stort bål av japanska flygvapnets flygplan, med mera. Per har i stället ett stort exempel där han borrar ner sig i hur man röjer minor; detta föranleder honom att prata om folk i Tchad som använder pinnar och rostiga Toyotas som minröjningsutrustning, hela landsändar som inte längre är beboliga p.g.a. alla minor, råttor som hittar minor samt det faktum att Per själv gärna vill använda minor som soldat, men inte tycker att lede fi ska få göra det.

Dessutom: krigsturism och likplundring, vikten av god hörsel när du röjer minor, ”en tombola för finkalibrigt”, antalet minor som i dag finns i Angola, tonvis med gasgranater som slängs i Östersjön, krigssargade landskap, ”minskogen”, ännu fler minor och mycket mer!

Avsnittet börjar: 06:03

Avsnittskatalog

bottom of page