Krigshistoria för nybörjare – armĂ©förband
top of page
  • Skribentens bildMattis Bergwall

Krigshistoria för nybörjare – armĂ©förband

Uppdaterat: 15 apr.

Förbandsbegrepp sĂ„som ”bataljon”, ”brigad”, ”division” etc. kan vara förvirrande för nybörjare. Ergo kommer frejdige farbror Mattis att reda ut begreppen nedan.


Innan vi sÀtter igÄng finns det en sak som Àr vÀrd att notera: numerÀrer förÀndras över tid och beror pÄ land, vapenslag, osv. varför siffror kommer anges med intervaller. Somligt Àr under vÀrldskrigen stridande enheter, medan det i dag Àr utbildningsförband. I Àrlighetens namn gÄr det att hitta undantag till allt som skrivs nedan, vilket gör att man kan ifrÄgasÀtta nyttan med den hÀr texten.


Med den brasklappen ur vÀgen sÄ kör vi.


Skyttesoldat:

den enskilde individen. En rask person med strid som tÀnkt huvuduppgift och vÀntan/bli den som faktiskt förolyckas i ett krig som beredduppgift. Finns Àven ett otal andra former av enskilda soldater, men vi hÄller oss till skyttet för enkelhetens skull.


Skyttegrupp:

6–13 skyttesoldater. I regel har gruppen egna understödsvapen i stil med granatgevĂ€r, kulsprutor eller liknande. Storleken pĂ„ en grupp kan avgöras av alltifrĂ„n hur mĂ„nga soldater som fĂ„r plats i ett Stridsfordon 90 till att man vill att gruppen ska kunna ta förluster utan att helt paralyseras. En skyttegrupp leds av korpraler eller furirer (eller sergeanter under strategiska timeouten).

VÀrnpliktiga soldater sitter i ett stridsfordon pÄ övning
Svenska pansarskyttesoldater nÀr de i övningssyfte stÄr i begrepp att förgöra en amerikansk B-styrka. BildkÀlla: Minnesota National Guard

Pluton:

3–4 skyttegrupper plus en liten hög officerare som anför manskapet. Beroende pĂ„ tid eller armĂ© sĂ„ kan plutonen Ă€ven ha egna understödsvapen att förfoga över. En pluton leds av sergeanter eller fĂ€nrikar (ibland Ă€ven löjtnanter).


Kompani:

3–4 plutoner plus en kompanistab varifrĂ„n plutonerna övervakas/leds/understöds. Precis som i fallet plutoner har kompanier ibland egna – men för det mesta tyngre – understödsvapen. Dessa indelas ibland i sĂ€rskilda understödsplutoner vars uppgift det Ă€r att utgöra kompaniets grova eldkraft. Ett kompani leds av kaptener eller majorer.


Bataljon:

3–4 kompanier plus en bataljonstab. Denna sistnĂ€mnda fyller samma funktion som en kompanistab, men pĂ„ en högre och mer komplicerad nivĂ„. Ergo Ă„terfinns i bataljonen nĂ€ra nog konsekvent ett logistikförband av trosskompanis storlek vars uppgift det Ă€r att förse soldater med livets nödtorft (mat, vatten, ammunition och – i fallet Österrike-Ungern – cognac). DĂ€rtill finns i regel specialiserade plutoner och kompanier inom bataljonen som kan syssla med alltifrĂ„n pansarvĂ€rn till samband. En bataljon anförs av majorer eller överstelöjtnanter.


Regemente:

1–4 bataljoner (oftast 3–4) plus regementsstab och logistikförband. Om sĂ„ icke skett pĂ„ lĂ€gre nivĂ„er (och ofta Ă€ven om det har gjort det) sĂ„ börjar man hĂ€r lĂ€gga in artilleriförband som ska vara regementets organiska resurs för tung eldkraft och indirekt eld. Ingenjörsoldater, pionjĂ€rer och mer komplexa sambandsresurser brukar likaledes dyka upp pĂ„ regementen. Ett regemente anförs av överstar.


TvÄ stridsvagnar stÄende pÄ ett övningsfÀlt
Stridsvagn 102 frÄn Södermanlands regemente pÄ utö. Foto: Per-Olof Rosén, Arsenalen

Brigad:

Som ett regemente, men större. En brigad kan bestĂ„ av ett antal bataljoner med fler understödsförband Ă€n vad ett regemente skulle ha, eller 1–2 regementen, eller ett regemente som kraftigt förstĂ€rkts med diverse understödsresurser. Det Ă€r lite bökigt. En brigad anförs av brigadgeneraler eller överstar.


Division:

Den högsta förbandsnivĂ„ som Ă€r spikad till en viss numerĂ€r eller organisation. Divisionen (fördelning inom svenska Försvarsmakten) bestĂ„r antingen av tre regementen (s.k. triangulĂ€r organisation) eller tvĂ„ brigader Ă  tvĂ„ regementen (s.k. kvadratisk organisation) eller tvĂ„ regementen och en brigad. Divisionen Ă€r det förband som brukar anvĂ€ndas som spelbricka nĂ€r det gĂ€ller operationer under större, konventionella krig; f.f.a. under vĂ€rldskrigen. Divisionerna har alltid – om det inte gĂ€ller fattigmansarmĂ©er – tillgĂ„ng till egna, omfattande artilleriresurser, egen logistik, ofta egen reparation, veterinĂ€rservice, sjukvĂ„rd och en myriad av mindre understödsförband. En division anförs av generalmajorer.


KĂ„r:

2–4 divisioner plus en kĂ„rstab fylld med allvarliga generaler och understödsförband. KĂ„ren kan ha mer avancerade resurser sĂ„som tyngre artilleri eller tunga stridsvagnsbataljoner. DĂ€r en division i regel gĂ„r att kategorisera som exv. en infanteri-, pansar- eller fallskĂ€rmsjĂ€gardivision (osv.) och dĂ€rmed innehĂ„ller samma typ av förband kan en kĂ„r utgöra ett hopplock av lite allt möjligt sĂ„som en blandning av infanteri-, pansarskytte och pansardivisioner. En kĂ„r anförs av generallöjtnanter.


Armé:

ett ej bestÀmt antal kÄrer eller divisioner. Som ett exempel bestod tyska 6. armén (den som gick under i Stalingrad) i februari 1943 av fem kÄrer och en pansardivision. Vid den hÀr nivÄn har förbandet ofta Àven egna flygresurser och en omfattande byrÄkrati för att hÄlla koll pÄ alla personer och pinaler som ingÄr i det. Det Àr ej heller ovanligt att det Àven i modern tid inom armén Àven finns icke-militÀr personal sÄsom civila byggnadsarbetare och andra hangarounds. En armé anförs av generaler eller generallöjtnanter.


SvÄrlÀst karta över östra Europa som visar Operation Bagration 1944.
Operation Bagration 1944 i kartform. Rektanglar markerade med fyra x avser arméer, de med fem x avser armégrupper. Du förvÀntas inte förstÄ nÄgonting av det hÀr, annat Àn att krig pÄ de hÀr nivÄerna Àr stökigt. BildkÀlla: US Army.

Armégrupp:

Som det lĂ„ter – en grupp av armĂ©er. Den hĂ€r förbandsnivĂ„n Ă€r sĂ„ hög att mĂ€ngden soldater omfattar mindre lĂ€nder och armĂ©gruppens resurser Ă€r dĂ€refter. Antalet armĂ©er inom armĂ©gruppen Ă€r inte fast utan kan Ă€ndras lite beroende pĂ„ krigsmakten som helhets behov, i regel till armĂ©gruppchefens förtret. ArmĂ©gruppens omfattning gör att den i regel ansvarar för delar av eller hela fronter. Anförs av generaler eller fĂ€ltmarskalkar.


KrigsskÄdeplats (engelska: Theater):

En mycket högt graderad (och, förhoppningsvis, kompetent) general plus en inte obetydlig stab som för befÀl över alla militÀra resurser inom en större region. Som ett exempel kan tas South West Pacific Area (SWPA) under Douglas MacArthur som utkÀmpade kriget mot Japan frÄn Filippinerna till Nya Guinea med egna flyg-, flott- och arméresurser (inklusive australiensiska). HÀr nÄgonstans (om inte tidigare) har krig nÄtt en sÄdan komplexitetsgrad att generaler inte lÀngre bara tÀnker pÄ hur mycket ammunition som kommer till fronten, utan Àven hur stor den inhemska cigarettproduktionen Àr. Anförs av högdjur med mÄnga stjÀrnor pÄ axelklaffarna.


SÄ hÀr ser det typ ut. BetÀnk dock att jag upp till divisionsnivÄn har utgÄtt frÄn hur infanteriet Àr strukturerat. GÀller det andra vapen- eller truppslag sÄ kan organisationen vara mer eller mindre annorlunda.


De Àr vÀldigt exakta, de dÀr militÀrerna, förutom nÀr de inte Àr det.

4 222 visningar4 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page