top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #139. Krimkriget del 1 - krigsutbrottet

Uppdaterat: 4 dec. 2023

Hej och hå, ni trodde väl inte att jag glömt extramaterialet till 139 som kom i måndags? Här kommer det! Vi börjar med en slags översiktskarta så ni får ett hum om vad allt det goa utspelas.


Karta över Krimkrigets rörelser
Det här att det ska ha utkämpas om särskilda områden är egentligen lite att ta i, och själva krimhalvön har väldigt lite med de faktiska krigsmålen (alltså tsarens magkänsla för dagen) att göra.

Wiki battleboxen
Inte så sexigt, men wiki-battleboxen ger en snabb överblick över vilka som kom till kalaset.

Observera att Grekland skickade en frivilliglegion


Den ledde till ett kaninhål av guds nåde.

Av de 743 grekerna som sattes in för att försvara Sevastopol las 200 in på sjukhus och 96 avled av tyfus. #bajsvatten Den "grekiska" legionen verkar också ha innehållit rätt många balkanboys, då målet var att sparka ut osmanerna från Balkan en gång för alla. Man satte sitt hopp till tsaren. Blev man besviken?

Eh, ja.

Men, de hade en skräckinjagande chef.


Chefen för de grekiska styrkorna
Oklart om det är hans riktiga hår som faller ur "huvudbonaden". Diggar mustachen som verkar stå rakt ut.

Grekiska legionen stred, såklart, heroiskt men inkompetent.


Verkligen miliskänsla. Man vet att det är illa när en rysk prins (Pavel Urosov) är förfärad över stridsvärdet:

"There exists neither discipline nor any organization. The volunteers absent themselves from distant hospitals and arrive here without any document whatever; the other ranks do not obey the officers; the company commanders, of whom no responsibility is sought, are only in formal command of the companies".

Mot krigsslutet och efter kriget verkar grekerna ha skingrats som en flock katter och drivit runt vind för våg i bessarabien (väldigt mycket Tintin det territoriet). Spexig koda är att man planerade ett minnesmärke för grekernas insats redan 1864, men det dröjde till 2016 (!!) innan det faktiskt byggdes. Detta som en del av det "ryska året" där den grekiska diasporan chippade in stålar.

minnesmärke för grekernas insats
Inte så pjåkigt ändå.

Nog om grekerna!

Mattis nämner staden Sinope flera gånger, var i helsike ligger den? Här:


Sinope på dagens Google Maps
Sinope på dagens Google Maps

Flintlås musköt med tillhörande laddning
Dags för lite ganns! Här en bild på det jag försökte förklara angående slagtändare/stift + standardiseringen med krut+kula i samma förpackning.

Tidigare så hade man alltså en liten "panna" som man skulle hälla krut i, och sedan skulle man spänna upp en hane som slår ner och antänder krutet med gnistor. det antända krutet tänder i sin tur krut som ligger packat i pipan bakom kulan. Och boom så drar kulan iväg. Föreställ dig bökigheten i regn när du är ledsen trött och hungrig och fienden väller mot dig med fästa bajonetter.


Det har efterfrågats lite kontrafaktiskt historia med storsvenska får vi höra klacken!-drag.

Er önskan är min lag. Vad hade hänt om Oscar Ett fått som han ville och vi gått med på de allierades sida i Krimkriget?

För det första var det i levande minne som vi förlorade Finland: bara 44 år tidigare. Det fanns fortfarande veteraner från det kriget som hankade sig fram i det lortfattiga Sverige. Revansch kunde ha trummats upp.


Riksdagen (fegisar) höll emot: Sverige var illa rustat. 20tk man inf och 6500 kav indelta soldater. Svenska flottan räknade 7-8 linjeskepp, något dussin fregatter och korvetter samt resterna av skärgårdsflottan. Detta imponerade inte på någon.


Men; det hade räckt om de allierade gått med på Oscar 1:s hutlösa krav. Han ville att kriget skulle förklaras vara ett krig för att rulla tillbaka Rysslands makt i Europa; att en brittisk-fransk styrka på 70. 000 man skulle komma till Norden och där ansluta till en lika stark svensk-norsk armé. Kungen skulle vara överbefälhavare i norr så vida inte kejsar Napoleon III själv anslöt, då befälet kunde delas. I villkoren ingick även att Finlands återförening med Sverige skulle garanteras, att ingen separatfred skulle slutas, och att Sverige-Norge skulle få generösa subsidier (ekonomiska bidrag) både före, under och efter kriget.


Det är rätt magstarkt. Vad jag läst mig till hade gärna Storbritannien och Frankrike tagit emot svensk hjälp och deltagande i kriget, men inte till kungens krav. Hade han valt att kompromissa är det fullt möjligt att åtminstone Åland hade varit svenskt idag. 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:

Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 54st patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!
156 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page