Får du ont i huvudet när du på internet läser ”Leopard 2” och det följs av en massa krumelurer? Bara lugn. Mattis reder ut (några av) begreppen i detta blogginlägg.
Det här med ”A-siffra” efter tvåan ställer till det ibland när det gäller Leopardstridsvagnar, men siffran anger vilken version av Leopard 2 det är vi pratar om. Det här är inte oviktigt eftersom högre siffra efter A:et innebär häftigare stridsvagn (svenska Stridsvagn 122 är t.ex. en moddad variant av Leopard 2A5). Så jag tänkte att jag skulle försöka reda ut skillnaderna mellan de olika versionerna.
Det blir väl kul?
Leopard 2:
Ursprungsvagnen som kom ut på förband 1979. I jämförelse med Leopard 1 så var en av många förbättringar en 12 cm L/44-kanon, att jämföra med ettans 10,5:a.
Leopard 2A1:
Skytten fick här ett värmesikte, magasinen moddades och man pillade lite för att göra stridsvagnen snabbare att tanka.
Leopard 2A2:
Ballare sikten, mer skydd, ny bogserlina, m.m.
Leopard 2A3:
Ny radio adderades i form av en SE80/90 digitalradio och ammunitionsladdningsluckorna (svenskans vackraste ord) svetsades fast.
Leopard 2A4:
Bättre interna skyddssystem, nytt eldledningssystem för att kunna hantera nya typer av granater och förbättrat torn. Det här är den vanligaste Leopard 2-varianten och alla tidigare vagnar uppgraderades till A4:or. Ur svenskt perspektiv är den här vagnen likaledes viktig, eftersom det här i praktiken är det som vi kallar för Stridsvagn 121.
Leopard 2A5:
Ett jättesteg framåt där tornet gjordes kilformat, det interna skyddet mot spalling förstärktes, vagnchefens och skyttens sikten placerades om och där frontpansaret förstärktes, m.m., m.m. På svenska kallas de här för Stridsvagn 122. De har ännu mer bepansring än de vanliga A5:orna, franska (ära) rökkastare, och ett vid tiden helt nytt ledningsstödssystem.
Leopard 2A6:
Ny pjäs slängdes på i form av en slätborrad 12 cm L/55-kanon. Tidigare versioner hade som sagt L/44-pjäser, vilket kanske inte säger så mycket. L/55 är dock 6,6 m lång – nästan 1,5 m längre än sin föregångare – och har därmed högre utgångshastighet och genomslag.
Leopard 2A7:
En uppsjö ny elektronik och nya hjälpsystem installeras som ska underlätta när det gäller vad man ser ut ur stridsvagnen och hur man arbetar i den. En bland många nya grejer är Saab Barracuda MCS som reducerar stridsvagnens värmesignatur.
Leopard 2A8:
Har inte kommit än, men ska bl.a. uppgraderas med fler sensorer m.m. Precis som alla tidigare versioner av Leopard 2 så kommer vagnen att laddas manuellt. Det låter kanske primitivt, men går i själva verket töntigt snabbt för välutbildade besättningar.
Det här är sjukt nog inte alla versioner av Leopard 2 (snarare är det kanske hälften), men det finns en poäng. När du läser att land x skickar Leopard 2Ax till Ukraina så spelar den där siffran på slutet faktiskt roll. Skillnaden mellan en A1 och den kommande A8 är stor, vilket inte är så konstigt eftersom varje version uppgraderar en ursprungsvagn med över 40 år på nacken. Även Sverige har bestämt sig att det är dags för uppgradering av stridsvagn 122 till stridsvagn 123A, vilket bland annat kommer ge oss den nya långa kanonen 12 cm L/55 och nya mörkersikten. Det sistnämnda syftar till att – skräll – göra vårt pansarvapen bättre på strid i mörker.
Värt att notera är även att av de leoparder som skickats eller utlovats till Ukraina är ca 130 Leopard 2, medan 270 är Leopard 1A5. Den vagnen kom ut på förband 1965, och även om A5-versionen är upphottad för att vara modernare än så bör du nog inte tänka ”ah, krigsavgörande hyperteknologi” om du läser att ett land skickat ”leoparder”.
Siffrorna och bokstäverna efter ordet ”Leopard” spelar helt enkelt roll.
Comments