top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

#RysslandLOL eller "Putin: den femdimensionella schackspelaren"?

Uppdaterat: 27 juli 2023

Välkomna till denna lilla guide/extramaterial till vårt avsnitt 62 1/2. Specialavsnitt: ”Åt helvete med Putin!” – kriget i Ukraina ! Detta är vår lilla companion piece skulle man kunna säga, där vi uppdaterar/ursäktar oss/killgissar vidare om utvecklingen i Ukraina.


I fought the NLAW and the NLAW won
robot57imitthjärta.jpg

Okej, tvärtemot mina mycket tydliga uttalanden så har det visst hänt en del saker på det dygnet sedan vi spelade in Ukraina-avsnittet (speziale!). Typiskt. Inte för att det känns helt sjukt – det är väl faktiskt rent rimligt med tanke på att det här ska föreställa ett modernt högteknologiskt krig mellan två isch-jämnbördiga fiender och inte (som vi är vana med) en högteknologisk industrialiserad part som skändar ett lätt beväpnat banditgäng med #hybris.


Det som dykt upp, och som förvånar ingen, är att ryska signalskyddstjänsten verkar ha organiserats av alkoholister, analfabeter, och alkoholiserade analfabeter. De sänder alltså i klartext (alla kan lyssna) på sina sambandsmedel (läs: radio). Därtill så verkar det som att de inte har UHF (Ultra High Frequency)-radio på truppnivå, vilket gör att man inte kan sända särskilt långt (enkelt uttryckt). Detta blir extra jobbigt när det visar sig att din kompanichef eller bataljonchef väljer att, du vet, agera mer chef än ledare och hålla sig sisådär 5+ mil bakom där skiten träffar fläkten. Detta ger ytterligare vatten på våra många kvarnar att Putin verkligen inte hade tänkt sig att det här skulle ta särskilt lång tid. Ta till exempel det här med att det ideligen dyker upp bilder på ryska fordon som har soppatorsk – "oj hoppsan, det var visst inte att bara ta oss till segerparaden i Kyiv, vi fick stå på tomgång i ett gäng dygn på en åker. Ajdå, fuldiesel slut."


Är Putin en mästerlig schackspelare vars geni vi vanliga dödliga inte förstår? Kommer det komma, likt en förödande twist av skurken i slutet på en sådär bra actionrulle, en händelse där Vladimir mirakulöst vänder händelseutvecklingen till Rysslands fördel? Jag tror inte det. Låt oss gå igenom vad vi vet att han misslyckats med:

1. EU är inte splittrat

2. Nato är inte splittrat.

3. Inga andra småländer (typ Sverige) i Rysslands närhet har fallit omkull av rädsla.


Sedan har jag även svårt att tro att ett mål för Ryssland var ett förödande långsamt framryckningstempo, ett gäng misslyckade luftlandsättningar och tusentals (om det stämmer) stupade ryska soldater. Efter sju dagar. Just det, jag skriver detta 09:42 den 2 mars – just nu bombar ryssarna Kharkiv (en stad som sett en del strider genom historien). Eller bombar och bombar... såhär va: det vi har sett hittills är en minimal del av den indirekta eld som ryssarna skulle kunna (och enligt sin egen Handbok Krig) borde ha använt om vi pratar fullskalig krigföring. Varje bataljonstridsgrupp (isch 800 pers), av vilka ryssarna hade 130 längs gränsen mot Ukraina, har till exempel sitt eget raketartilleri. Sammanlagt har de 12-18 artillerisystem – väldigt mycket för en bataljon, typ dubbelt så mycket som en västerländsk bataljonstridsgrupp skulle få med sig. Och detta är ju utöver alla renodlade artilleribrigader, markrobotförband, artilleribataljoner mm. som ryssarna har.


Kort sagt: de älskar indirekt eld.


Så varför smulas inte Ukrainska städer ner till grus as we speak? Förmodligen för att Putin möjligtvis inser att det blir 1. svårt att sedan ockupera/inlemma Ukraina i någon form av fred om man skändad en majoritet av deras städer + haft ihjäl en massa civila på kuppen, och 2. om man måste bedriva strid i bebyggelse efter svåra artilleriangrepp så blir det ännu jobbigare för anfallaren (lex Stalingrad, Groznyj m.fl.).


Låt oss återgå till punkt 1. EU är inte splittrat: inte nog med att EU inte har fallit sönder som en flanellskjorta i en garderob – det har ju vid Conrads mustasch blivit starkare! Jag menar fakking Tyskland har nu lovat att höja sina försvarsanslag till 2 % av sin BNP, vilket gör att de genom ett slag kan kapprusta byxorna av Putin och Rysslands u-landsekonomi. Oavsett hur detta slutar så kommer Putins handlingsfrihet vara noll.

(Varning: nu kommer vi in i "Per är optimist"-territorium). Här följer några scenarion:


Putin erkänner sig besegrad, drar ur alla sina trupper ur Ukraina imorrn.

Vad händer? Även om han inte blir störtad av sina oligarkpolare eller uppretade ryssar för att han visat sig svag/oberäknelig mm. så har han ett enat och snart välbeväpnat EU mot sig där han drivit Finland och Sverige allt närmare Nato. Ukraina kommer inrätta ett sjuhelsikes försvar. Inga fler utlandsäventyr för Vladimir, plus att Rysslands ekonomi kommer vara i fritt fall även om sanktionerna lyfter.


Putin håller igång kriget och skåpar in fler och fler soldater, stridsvagnar och "ganns, låts of ganns".

Lycka till att vinna, och framförallt, lycka till att vinna snabbt vilket alltihopa hänger på. Folk tror liksom på en palatskupp inom en vecka om det fortsätter i så här trattig takt.


Putin blir (mer) galen och börjar skvätta taktiska kärnvapen i Ukraina.

Jaha, är det armageddon nu? Nä, men nu kommer garanterat USA/Nato ba "LOL bye Putin" och med största sannolikhet bli stridande part i Ukraina. Storkrig är ett faktum, men med tanke på hur trött ryssarna krigat mot den fattiga ukrainska armén kommer det bli Gulfkriget 2.0 när USA ger sig in i leken.


Putin tappar fullständigt vettet och släpper strategiska kärnvapen på Ukraina.

Jag tror verkligen inte detta händer. Helt enkelt för att Putin vill inte dö. Han är inte en jihadist. "Men Per, NU måste det ändå bli armageddon?" Nein: min take är att USA kommer nukea Rysslands kärnvapenreserver, utskjutningsplatser mm. med max taktiska kärnvapen. Hundratusentals människor kan dö. Men det gör Putin också.


I vår lilla duo är det jag som är optimisten. Som jag skrev tidigare verkar trattigheten fortsätta i den ryska hären. Den sex mil långa fordonskolonnen utanför Kiev står fortfarande still. Fniss. Ev. pga. att den har slut på drivmedel och MAT. Dubbelfniss.


Återigen, om du inte har lyssnat på specialavsnittet om Ukraina så gör det här!

/Per4 334 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page