top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #163. Flygsamband

Avsnittet var – som du märkte – ett avsnitt där vi tog oss, öh, luft över huvudet eller vad man kan säga. Ergo kommer extramaterialet bli blekt då varken Mattis eller jag har någon som helst djupare kunskap i ämnet. Med andra ord: lösryckta bilder!


Först lite kul ballonggrejer:



Ensam man i en ballongkorg med snören och vajrar runt honom
Detta är alltså skarp ballongverksamhet nära fronten i Frankrike (enligt bildtexten)


folksamling runt en ballong som har en pilot i korgen som ska skickas upp
Återigen en amerikan som ska upp i en fastsatt ("captive") spaningsballong. Undrar om alla som glor på bara är där just för att det hela känns så oerhört Åsa-Nisse?


En amerikans friflygande ballong där piloten hoppar ur och utlöser en fallskärm
En amerikans friflygande ballong. Tydligen var det så att "piloten" sedan skulle hoppa fallskärm ner från den. Antar att de inte kunde släppa ut gas ifrån den och därför aldrig komma ner.


Trådlös telegraf mottagare
Sedan har vi det här med trådlösa telegrafer. Hur såg dem ut? Ja, tänk att Skalman får jobb på Bell under 30-talet, och efter en blötare AW med ett gäng diplomingenjörer får han feeling.


Tre män runt en telegraf
1897 hade dessa på inga punkter nyktra herrarna en genomgång. Ska tilläggas att de tillhörde brittiska postväsendet och skickade en signal hela 3 "miles". Jag har absolut ingen aning vad delmanickerna på bilden är.


en amerikansk radiotelegrafist 1943
Nu gissar jag hejvilt, men jag kan tänka mig att i och med denna bild tagen 1943 på en amerikansk radiotelegrafist nådde man kanske livslängden för teknologin. Efter det borde trådlöst talsamband bli tillräckligt bra för att sköta kommunikationen.

Två soldater med en gammal tal-radio
Appropå talsamband, hur ser det ut då? Ja, här har vi två stycken svenska värnpliktiga år 2024 som håller på med en buren Ra 180.

Svensk soldat med en buren Radio 180
Och här har vi en amerikansk infanterist från andra världskriget med en SCR-300

Nej förlåt! Jag blandade ihop bilderna. För de är ju så satans lika trots att det är sisådär en SJUTTI FAKKING ÅR EMELLAN.

Jag vill bara att ni tar in att Försvarsmakten fortfarande tvingar sina soldater att släpa på en radio med ungefär samma räckvidd och vikt som US Army hade under 40-talet Mvh Wallin, bitter trupparsignalist.


Radiosignalist i Vietnam med radion på ryggen
Här har vi radion jänkarna kånkade runt med i 'Nam, OBS: det är den övre lådan som är radion, och den undre är någon form av krypteringssats för talsambandet. Gissningsvis så sket man fullständigt i den när man var ute i bushen pga. NVA:s rätt bristfälliga förmåga att avlyssna dig och/eller göra något åt det.

Gissa vad den vägde?

6,2 kilo.

Gissa vad radio 180 väger?

TIO KILO!

Nämnde jag att Försvarsmakten hatar sina anställda?


Nu kommer vi till en kluring:

Fredrik har skrivit "vad är amram?" i avsnittsanteckningarna, vilket jag gissar borde vara roboten, eller?


AMRAAM monterad på ett stridsflygplan
En AMRAAM är en jaktrobot

 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:


Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 68st Patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

85 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page