top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #141. Krimkriget del 2 - krigsförloppet

Uppdaterat: 15 jan.

God måndag kära lyssnare!

Det nämns en del ortsnamn i dagens avsnitt, så vi börjar med en fin översiktskarta av krimhalvön tänkte jag.


Karta över Krimhalvön
Observera hur nära Inkerman, Sevastopol och Balaklava är från varandra. Ett pyttelitet område att kladda runt i.

Nu blir det tändhattar!


Ritad bild av en musköts tändhatt
Musköt från 1800-talet
På den här bilden blir det väldigt tydligt var man skulle sätta tändhatten.

Säljs fortfarande, pga. lajvandefarbröder i anglosaxiska världen, antar jag.


Oerhört gjord på "multimedia-dator"-känsla över denna animation, men den visar hur det funkar:

Man slapp alltså hålla på med att hälla upp krut även i fängpannan alltså, vilket minst halverade omladdningstiden.


Underbar nördighet här. När den här snubben jämför tändhattar mot fängpanna (och någon smal uppfinning som heter "tube lock") är inte omladdningshastigheten den stora skillnaden: det är tillförlitligheten.

Sedan babblar jag en del om den nya ammunitionen, minié-kulan. Givetvis finns det en massa ACW-snusk om denna, skrivet av amerikaner med svettig överläpp.


De flesta artiklar och länkar jag stöter på som handlar om kulan tar upp de skador den åsamkade. https://gettysburgcompiler.org/2019/04/30/small-but-deadly-the-minie-ball/


Gälland artilleri så skedde utvecklingen i rasande fart – efter krimkriget. Under kriget sköt man oerhört mycket (alltså på nästan vk1-nivå) och man sköt granater som exploderade – men kanonerna såg ut och fungerade som under Napoleonkriget.


Många enskilda frisfräsande "innovatörer" på typ truppnivå, som den ädla fransman: https://en.wikipedia.org/wiki/Henri-Joseph_Paixhans


Han gjorde så att man kunde skjuta explosiva granater (alltså öh... granater) i flacka banor. Tidigare hade man ju kunnat lobba iväg typ mörsarbomber, men det är lurigt att träffa rörliga fartyg på det viset. Hans granater var en stor grej för sjökrigföringen, och till krimkriget hade alla infört hans typ av kanoner. Problem: inga sjöslag utkämpades under krimkriget.


Det var först med the armstrong gun som artillerister världen över fick en vettig bakladdad pjäs. https://en.wikipedia.org/wiki/Armstrong_gun


Armstrong Gun
Armstrong Gun

 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:

Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 55st patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

125 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page