top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #143. Krimkriget - krigsslutet

Uppdaterat: 4 dec. 2023

 Lite extramaterial till avsnitt 143, sista delen om krimkriget. Vi börjar någorlunda kronologiskt med lite bilder från den oerhört tröttsamma Östersjöfronten.


Karta över bombardemanget av Sveaborg
Upplägget under bombardemanget av Sveaborg. Typ norr om fästningen ligger Helsingfors. Befolkning: 17 pers, fem får.

Målning av HMS Tiger
Kan inte hejda mig: padel/ång-fregatten HMS Tiger. Alltså ge er.

Flygfoto av hur Bomarsunds fästning såg ut
Bomarsunds fästning som den borde ha sett ut klar. Som en klok arbetsgivare pekade ut på discord så var den byggd av tegel på utsidan, men gjord av styvare virke (proto-betong? Sten?) på insidan. Hur som helst blev den söndersmulad.

Ruiner från fästningen Bomarsund
Bevismaterial A. Del av ruiner kvar efter fästningen.

Google mapskarta av Åland med Bomarsund utmärkt i mitten
Var Bomarsund ligger/låg på Åland. För mitt otränade öga känns det ungefär som centralförsvarstanken, dvs. man bygger en fästningen i mitten av landet och alla springer dit, men här kanske någon Åland-head kan förklara dess strategiska läge i chatten på Discord. Var vattennivån annorlunda på den tiden?

Äntligen till Stilla Havet! Mina damer och herrar, låt mig presentera Petrapavlovsk, eller Petropavlovsk-Kamchatsky, som den heter idag.


Google maps över stilla havet
Faktiskt en hyfsat välmående stad med ryska mått mätt, en bit över 160tk invånare. Jag har försökt trixa i google maps och hitta en landväg mellan Petrapavlosvk och resten av Ryssland men misslyckats. Antar att det är precis som på 1800-talet: båt. (eller ja, såklart flyg nuförtiden också). Hur som helst är staden långt borta från allt.

Karta som beskriver belägringen av Kamchatka
Hur som helst, till saken. Njut av denna grafik.

Fiktiv målning av belägringen av Kamchatka
Andas ära och dådkraft. Den enda nackdelen är att det inte är utmärkt var de allierade träffade på de alkoholiserade amerikanska valfiskarna som kom med "underrättelser" Eftersom ryssarna faktiskt vann belägringen skulle det givetvis målas fullkomligt fiktiva och idealiserade tavlor om händelsen. Petrapavlovsk geografi ser absolut inte ut som detta.

Google Maps bild av distansen mellan de två orterna
Bara för att ge en liten uppfattning om 1855:s flytt av stad och örlogsbas. I vintern. I Sibirien.

Sedan till själva huvudnumret: belägringen av Sevastopol.Karta över belägringen av Sevastopel
Här får du en uppfattning om att Sevastopol är delad på ett rätt effektivt sätt, och att det var (om jag förstått Mattis rätt) den södra delen som man stred om. I den norra så fortsatte livet som vanligt, och där kunde förstärkningar strömma in. Du kan se var Inkerman låg, samt hur långt frontlinjen/belägrinslinjen trycktes tillbaka. Malakoff-redutten ligger mindre än 1000 meter från hamnen (rövpuls för ryssarna)


 

Gillar du detta och vill lyssna på liknande avsnitt?

Då vill vi rekommendera följande avsnitt:

Stötta Krigshistoriepodden!

Tycker du att detta verkar intressant och du vill ha mer av Krigshistoriepodden? Bli Patreon! Genom att bli Patreon på nivån "Medeltung Bandmatad Kulspruta" så får du tillgång till ALLA avsnitt som Krigshistoriepodden producerat, det är 56st patreon-exklusiva avsnitt! Dessutom får du tillgång till vår Discord-kanal där mycket material, diskussion och allmänt häng finns. Det är även via Discord som du lättast kommer i kontakt med Per eller Mattis. Som Patreon får du även tillgång till alla våra fredagsartiklar som Per eller Mattis skriver varje vecka. Ja du ser, det är bara att klicka in dig och bli Patreon nu!


Vill du stödja Krigshistoriepodden men känner att Patreon inte är rätt för dig så kan vi rekommendera att du tittar in på vår webshop där du hittar allt från ärorika muggar och posters till tischor med bland annat vårt skyddshelgon Conrad von Hötzendorf!

123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page