top of page
  • Skribentens bildPer Wallin

EXTRAMATERIAL #161. Đặc công – Nordvietnams specialförband

Åh va härligt, inte bara får vi prata om Vietnamkriget, utan NVA:s specialförband under "den amerikanska fasen" –Vi börjar först med lite stämningshöjande musik. Fredriks episka intro:
förluststatistik under Vietnamkriget
För att få lite perspektiv på förluster under Tet. Observera hur kommunistförlusterna skiljer sig under Tet – vietcong slutar i praktiken att existera 1968.


Vi pratar ju en del om sappörer i avsnittet. Men vad är det egentligen? Vad jag kan utröna har vi ingen direkt motsvarighet idag i Försvarsmakten, men tittar man på andra nationer så är "sappers" typ ninja/elit-varianten av stormpionjärer/ingenjörssoldater.


"Sapper course instructors teach the students mountaineering, water operations, conventional and expedient demolitions, urban breaching, airborne operations, and many other engineer related tasks."


"ELITE!"Det finns såklart ingen video på hur Dac Cong faktiskt rörde sig ljudlöst genom terrängen, men det finns en massa guider mm. på hur man ska röra sig så tyst som möjligt genom skog och mark. För alla som pysslat med innästling är detta extremt uppenbart, men för dem som inte gjort det kan det vara intressant.Det man kanske inte tänker på, men som framgår i avsnittet, är hur jobbigt det är att röra sig tyst. Du kan absolut inte låta tankarna gå, utan måste vara 100% fokuserad på din omgivning. Svindrygt!

Nu till kartor!


Visar var LIMA site 85 låg i Laos
Här ligger Lima Site 85. Rätt bra läge för att hålla koll på NV:s luftrum.

Google maps visar att det är ca 338km att gå till platsen idag
Innästlingsvägen från Dac Congs bas i Son Tay till Siten. Du kan tänka dig att år 2024 är infrastrukturen en påse skridskor, föreställ dig hur den var då

Foto av platsen med olika delar utpekade
Själva stationen eller vad mans ska säga. "Path down to LZ" gick alltså till den lilla helikopterlandningsplatsen, inte ner till flygfältet (som låg i dalen nedanför)

Foto som visar det väldigt branta stup som omgärdade platsene
Här ser man hur oerhört brant det var ner till dalen.

Pilar visar var sappörerna klättrade upp
Bild från ovanför dalen där sappörernas innästlingsväg är utmärkt. JESUS

Scenen med den infiltrerande NVA-snubben. Nog en bra skildring över hur de tog sig in.156 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page