top of page
  • Skribentens bildMattis Bergwall

Recension: Hitler mot Stalin

Uppdaterat: 28 aug. 2023

Finns det någon nackdel med boken? Tja, den är rätt torrt skriven – om du tar dig an den bör du inte förvänta dig exv. Peter Englunds sakprosa. Men ärligen är det lite skit samma. Bokens ärende är inte att vara en modern Tolstoj utan att förklara och analysera kriget på östfronten. Detta är ett syfte som boken uppnår med bravur varför den i mitt tycke är den enskilt bästa boken om kriget mellan Nazityskland och Sovjetunionen.


Däremot finns det flera bra böcker som behandlar enskilda fronter och här är Niklas Zetterlings Hitler mot Stalin. Kampen på östfronten 1941–1945 ett utmärkt exempel. Det hela rör sig om en kort genomgång av östfronten på framför allt taktisk och operativ nivå. Det finns bukigare verk om samma front, men de är i regel baserade på ett svagare forskningsarbete (läs: de baseras på antingen nästan uteslutande tyska eller nästan uteslutande sovjetiska uppgifter).


Zetterling har nämligen två styrkor.

  1. Han baserar sin bok på antingen (och framför allt) arkivhandlingar eller gnetiga böcker som är baserade på arkivhandlingar.

  2. Han är en utmärkt analytiker och har en rätt nyktert skeptisk syn på kriget. Du bör med andra ord inte förvänta dig andlösa beskrivningar av Avgörande Segrar eller ens att komma den enskilde soldaten särskilt nära (vill du göra det så bör du snarare läsa soldatmemoarer).

Det du får här är i stället en stram genomgång av hur kriget på östfronten utkämpades, varför det gick som det gick och utifrån vilka förutsättningarna de större operationerna planerades samt bedrevs. Att ta sig an ett så stort och komplicerat ämne är svårt, att göra det på 344 sidor inklusive notapparat borde vara omöjligt – särskilt om man inte ska slarva – men Zetterling lyckas.


Finns det någon nackdel med boken? Tja, den är rätt torrt skriven – om du tar dig an den bör du inte förvänta dig exv. Peter Englunds sakprosa. Men ärligen är det lite skit samma. Bokens ärende är inte att vara en modern Tolstoy utan att förklara och analysera kriget på östfronten. Detta är ett syfte som boken uppnår med bravur varför den i mitt tycke är den enskilt bästa boken om kriget mellan Nazityskland och Sovjetunionen.


‪10/10Omslag av Hitler mot Stalin

125 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page