top of page
  • Skribentens bildMattis Bergwall

Recension: Shooting Up

Uppdaterat: 28 aug. 2023

Eftersom flera av er frågat efter boktips så prövar vi något nytt: det megalomant narcissistiska Mattis recenserar. Först ut är Shooting Up av Lukasz Kamienski.


Boken handlar om hur droger (ja, även alkohol) har använts i krigföring, avgränsningen i rum är världen och avgränsningen i tid är från antiken till i dag.


Den är inte jättebra.


Boken lider nämligen av en akademisk texts alla nackdelar, men ingen av dess fördelar. I klartext: den är trist skriven utan att vara särskilt exakt. Varje mening som Kamienski avslutar med ett frågetecken bör man närma sig med försiktighet (exv. är en beskrivning av det elände som var Tarawa 1943 – se avsnitt 18 – INTE ett stöd för att marinkåren gick på amfetamin under slaget). Precis som många andra böcker som behandlar ett tema så används temat här ofta för att fylla i historiens vita fläckar. Resultatet känns ofta spekulativt.


Finns det någonting positivt att säga om boken då? Tja, många av de exempel som Kamienski för fram är intressanta (exv. hur svampar använts som rekreativ drog i Sibirien i århundraden) och han lyckas även väva upp en god bild av vad vi i dag skulle se som en ganska naiv syn på kokain, heroin och amfetamin under perioden ca 1850–1950.


Summa summarum så finns det kvaliteter med boken, men även stora svagheter och framför allt är den ämnet till trots trist – vilket fan inte var vad jag hoppades på utifrån titel och omslag.


Betyg: 4/10Omslaget av Shooting up


123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page