top of page
  • Skribentens bildMattis Bergwall

Recension: Working-Class War

Uppdaterat: 28 aug. 2023

Dags för recension av Working-Class War av Christian G. Appy. Detta är i mitt tycke en av de bästa böcker som skrivits om vad det innebar att vara skytteslusk under Vietnamkriget.


Vietnamkriget är ett rätt svårt krig att beskriva. Många som skriver om det skriver snarare om dess politik eller (än värre) dess mishmash av planlösa operationer som aldrig ledde någon vart. Working-Class War beskriver det dock utifrån de (amerikaner) som utkämpade det vilket likaledes gör den till en av de bättre böcker jag läst om kriget.


Appys utgångspunkt är nämligen de amerikanska skyttesoldaterna och framför allt deras klassbakgrund. Han konstaterar nämligen att den överväldigande majoriteten av skyttet kom från en fattig eller arbetarklassbakgrund vilket ledde till att kriget kom att drabba samhällets mindre bemedlade oproportionerligt hårt. Förmodligen var det likaledes de minst lämpade som skickades eftersom skyttet förväntades agera soldater, diplomater, ingenjörer, politiker med mera – en svår uppgift för en nittonåring som ev. bara genomgått högstadieutbildning.


Så boken handlar om skyttet, men inte minst om dess successiva desillusionering och demoralisering. Appy hör dock inte till de amerikaner som ältar frågan ”vad gjorde Vietnam med oss?”, snarare undrar han ”vad gjorde vi i/mot Vietnam?”. Där många böcker om kriget skrivna efter 2001 har haft drag av självrättfärdigande, flaggviftande eller rättshaverism så är Working-Class War sålunda snarare nattsvart; i sig uppfriskande.


Bokens sista styrka är att dess material är synnerligen brett. Appy har använt sig av allt ifrån arkivhandlingar till intervjustudier vilket gör att statistik blandas med gastkramande ögonvittnesskildringar från djungelkriget. Att bokens perspektiv är närmast socialhistoriskt visar därtill att man kan skriva krigshistoria på ett sätt som inte antingen består av teknokratiskt mummel eller adrenalinstint killmys.


Kort och gott en fantastisk bok om ett gräsligt krig.


9/10Omslaget av Working-class war

191 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page